При акцията са задържани мъж и жена, за които се предполага, че са контролирали схемата

Полицията разби нелегална фабрика за производство на цигари в столичния квартал „Орландовци”. Акцията се е провела вчера, като при нея са намерени машина за рязане на тютюн, машина за производство на цигари, както и 5 тона нарязан тютюн. Тютюнът и цигарите, произвеждани във фабриката са разпространявани чрез ресторант, зоомагазин и обяви по интернет.


Това обяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от БГНЕС. Във фабриката са се произвеждали основно цигари от марките „Кемал”, “Карелия” и „Марлборо”. Предполага се, че произведените цигари са представяни като "duty free", доставяни от Гърция на по-ниска цена.


При акцията са задържани мъж и жена, за които се предполага, че са организирали и контролирали схемата. Жената, която е обработвала нарязания тютюн и е подготвяла пратките за изпращане, е с криминално минало.


Схемата е функционирала от около 3 години. Невнесеният акциз за намерените 5 тона тютюн възлиза на 760 000 лева, изчисляват от полицията.


„По около 2 тона тютюн е бил дистрибутиран седмично или по около 8 тона на месец. Това прави по около 1 милиона лева на месец загуба за бюджета”, заяви още главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.