В „Здравей, България” той обясни как е заменил ливада за скъп парцел в града

„Не виждам нищо нередно в това, че е направена замяната. Направени са всички процедури по замяната”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ДПС Александър Методиев. Изказването му бе по повод заменка, направена през 2005 година, когато заменил ливада за скъп парцел в Самоков.


Екип на „Разследване” научи, че Бат Сали е взел три декара урегулирана земя близо до центъра на града след замяна срещу гола селска ливада. При замяната ливадата на народния избраник, е била оценена на малко над 92 000 лв. за площ от три декара. Това пише в заповедта на община Самоков, с която Нова телевизия разполага.


За справка цените на ливадите у нас вървят между 300 и 1000 лв. на декар. Което в най-изгодният за депутата случай би означавало, че ливадата му е 3000 лева, а не 92 000, каквато е цената на замяната всъщност.


Освен това разследването на колегата ни Марин Николов показва, че самите ливади Александър Методиев е купил за 19 стотинки на квадратен метър през 2005-а година.


Какво показва разследването на Марин Николов?Методиев потвърди за Нова телевизия, че е заменил земята на такава ниска цена и уточни, че по онова време искал да се занимава със земеделие. Парцелът, който получил пък бил в близост до циганския квартал на Самоков. По думите му тогава частните имоти в района вървели от 30 до 120 евро на квадратен метър, докато общинските се продавали на цени от 15 до 30 лв.


Методиев припомни, че преди 2007 г. около Самоков се продали имоти на завишени земи и даде пример с англичани, които масово купували земи в региона.


„Тогава беше възходът в скъпите цени на имоти в Самоков, защото се очакваше стартирането на Супер Боровец и се очакваше да има продажба на имоти и след това”, обясни Алексъндър Методиев.


Той призна, че когато бил общински съветник, са направени много такива заменки и се обиди, че фокусът на медиите е съсредоточен само върху неговите имоти.


Целия разговор гледайте във видеото.