Неправителствени организации и адвокати обвиниха местната власт в бездействие

Столичната община на съд заради мръсния въздух в София. Неправителствени организации и адвокати обвиниха местната власт в бездействие. 

По темата

Общината в София беше предизвикана на съдебен дуел от т.нар. "Група за чист въздух". Неправителствени организации и адвокати винят местната власт за лошия въздух в града и твърдят, че правата на столичани са нарушени.

Освен че не решавала проблема с мръсния въздух, общината нямала и план как евентуално да се справи с него според вносителите.

Не така обаче мислят от Столичната община. Било направено много и то именно в последните няколко години. Сред тях строежа на метрото и обновяването на автопарка на градския транспорт.

Програмата за управлението на качеството на въздуха беше гласувана преди две седмици. Една от мерките, заложени в нея, е да се стимулира използването на екологични коли.

Вносителите на съдебния иск обаче смятат, че всички предложения ще останат на хартия.

Най-вероятно до дни в съда ще бъде атакувана и чисто новата програма на Столичната община.

В края на миналата седмица стана ясно, че три министерства ще се борят с мръсния въздух. Работна група с хора от МВР, Екоминистерството и Транспортното ведомство ще трябва да набележат общи мерки за справяне с проблема.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.