Общинският съвет обсъжда редица мерки за подобряване качеството на въздуха в града

Софийската община обяви война на мръсния въздух и въвежда спешни мерки. Тя ще ни стимулира да ползваме екологични коли като електромобилите и хибридите. В замяна ще ни позволява да паркираме навсякъде безплатно.

По темата

Общинските съветници разгледаха 240 страници доклад за подобряването на въздуха, пълен с куп мерки и стимули. От общината обещават да не останат само на хартия.

Елементарен пример за замърсяване е некачествената боя върху настилката на паркоместата за хора с увреждания. Тя се рони, колите я разнасят и така се получават фините прахови частици в атмосферния въздух.

Докато ние дишаме мръсния въздух, общинските съветници разпалено обсъждаха 240 страници доклад за подобряването му, нищо, че голяма част дори не го бяха чели. След размисли и страсти бяха одобрени мерки като обновяването на автопарка, а в дните с голямо замърсяване градският транспорт да бъде безплатен.

Планира се и въвеждането на „успокоена зона" в някои райони на столицата, където автомобилите ще се движат с 30 километра в час.

От есента ще заработи и системата за ранно оповестяване за замърсяване като предупреждение за гражданите.

Общински съветници се оплакаха, че парите за екология в София за последните три години намаляват, вместо да се увеличават.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.