Кога сме дишали най-мръсен въздух?

Поредно доказателство за мръсния въздух в София. Одит на Сметната палата показва, че средногодишните норми за концентрации на фини прахови частици в столицата са над допустимите.

Наблюденията на Сметната палата обхващат периода от 2010 до 2015 година. Резултатите са категорични: спазването на средногодишните норми за концентрации на фини прахови частици е изключение. Най-мръсен въздух сме дишали през 2011 година.

По темата

Всички информационни системи в София показват едно: въздухът в столицата е далече от нормите за чистота и безопасност за здравето. Ако средногодишната норма на концентрация на фини прахови частици е 40 микрограма на кубичен метър, то в червено на графиката са отклоненията. По-добра е картината през 2015-та годината. Там отклоненията от нормите ги има, но са по-малко.

Да поддържат въздуха на София да става все по-малко мръсен, обещават от Столичната община. Първо ще разберат колко души се отопляват с битово гориво.

„Там, където се касае за социално-слаби домакинства, ще бъдат предвидени няколко неща, едно от които е да предоставим безвъзмездно отоплителни инсталации, които обаче да се захранват с горива, които са доста по-щадящи околната среда”, коментира зам.-кметът по околна среда Йоана Христова.

И ако битовото отопление е проблем само през зимата, то целогодишен замърсител са транспортът, строителството и нередовното почистване на улиците, изброява се в одита на Сметната палата.

Не на последно място причината за трайно мръсния въздух на София може метафорично да се изрази и със стара поговорка – „Много баби, хилаво бебе”.

„В опазването на въздуха са ангажирани много и различни звена в Столична община - в сферата на транспорта, на инфраструктурата, озеленяването, поддържането на чистотата и самата предпоставка, че са касае за голям брой структури и звена, предполага и по-трудна координация”, казва председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

И все пак, в сравнение с 2011 година, въздухът в София е по-чист. Но все още не достатъчно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.