Официалната информация гласи, че Дейвид Шедън е загинал

Американски студент, изчезнал преди 12 години, е бил отвлечен от службите в Северна Корея, за да стане учител на Ким Чен Ун. Това съобщава японска медия, цитирана от „Independent”.

По темата

Дейвид Шедън изчезнал през 2004 г. по време на екскурзия до Китай. Тогава на семейството му било съобщено, че е загинал след падане в река в западна провинция. Труп обаче така и не бил открит.

Според най-новата информация Шедън живеел в Северна Корея, където работел като учител по английски. Имал и съпруга и две деца.

Японската информационна агенция твърди, че американецът е бил отвлечен първоначално с цел да бъде персонален преподавател на тогавашния наследник на главнокомандващия и вече лидер на Северна Корея Ким Че Ун.

Държавният департамент на САЩ се ангажира, че ще започне да издирва Шедън в Северна Корея.

Родителите му Рой и Катлин споделят, че никога не са вярвали на официално обявената причина за смъртта на сина им. Те били убедени, че Дейвид е принуден от властите в Пхенян да работи за тях, тъй като владеел отлично корейски. Тези свои знания той използвал и докато бил мормонски мисионер в Южна Корея.

Редактор: Маргарита Стоянчева