Актрисата, която ще участва заедно с легендата Малкович в постановката в Народния театър, даде ексклузивно интервю за NOVA

Актрисата Ингеборга Дапкунайте даде специално интервю за NOVA телевизия, часове преди представлението с участието на легендата Джон Малкович в Народния театър. Постановката “В самотата на памуковите полета” ще се играе пред българска публика в три поредни дни. Рамо до рамо на сцената до Малкович ще е литовската актриса Ингеборга Дапкунайте. Това е актриса, която е изиграла много главни роли и в киното, телевизията и театъра. Също така участва и във филма, носител на „Оскар“ – „Изпепелени от слънцето“ на Никита Михалков. Снима се в хитове като „Мисията невъзможна“ на Браян де Палма, „Седем години в Тибет“, където си партнира с Брад Пит. 

Има ли вълнението преди излизане на нова сцена, пред нова публика и в различна държава?

„Не бих го нарекла вълнение. Иска ми се да вярвам, че съм професионалист. Затова съм по-скоро развълнувана. Когато подготовката е приключила и утре предстои репетиция, ще имаме възможност да опознаем сцената. Когато става дума за Народния театър – сцената е невероятна, фантастична и красива. Когато гледах представление на тази сцена, бях щастлива, че съм тук“ споделя емоциите си актрисата.

„Харесвам и киното и театъра, но са прекалено различни, за да ги сравнявам. Но професионалният отговор е, че когато си в театъра играеш с партньора си на близко разстояние, но енергията ви се простира до самия край на залата и в цялата публика. Всеки трябва да те види, чуе и усети. В киното партньорът ти може дори да го няма пред теб и да говориш на дърво. Енергията ти ще е в същата посока, в която гледаш. Камерата е тази, от която зависиш, за да предадеш посланията. Ако хората мислят, че театъра не е истински, а филмите са истински, всъщност е обратното. На сцената си непрекъснато там и играеш с партньора си през цялото време. Във филмите всичко е наистина нереално“, разкрива гледната си точка за избора си между киното и театъра Ингеборга.

За мечтата й за актьорска кариера и трудността да пробиеш в Холивуд

„Смешното е, че никога не мечтая за нищо. Моята работа идва сама и трябва да се справя с нея. Късметлийка съм, тъй като никога не съм имала проблем с това да нямам работа“, признава актрисата.

За работата си със звезди като Джон Малкович и Брад Пит

„С Брад Пит работихме преди 30 години и той е невероятен и страхотен, доколкото си спомням. С Джон работим от 30 години и съм благословена, че мога да имам колега като него. Разбира ме и аз го разбирам.“

„Не мога да кажа, че всеки ще се наслади на нашето представление, но това е пътешествие, което ще предприемат с нас. Това, което имам предвид е, че ще бъде интересно. Ще бъде предизвикателство и се надявам да си тръгнат от театъра вдъхновени“, е посланието към българската публика на Ингеборга Дапкунайте.