Великобритания и Франция искат повече държави да се включат активно в мисията...

Външните министри от НАТО ще обсъждат днес в Берлин операцията в Либия.


Това става в момент, когато Франция и Великобритания настояват и други държави да увеличат военния натиск върху лидера Муамар Кадафи. Контактната група за Джамахирията пък призова полковникът да подаде оставка.   

  

Външните министри от НАТО ще се опитат да се договорят за обща стратегия, въпреки различните си виждания за военната операция.

Очаква се да бъдат обсъдени оръжейното ембарго и спазването на забранената за полети зона. Великобритания и Франция искат повече държави да се включат активно в мисията.


Френски източник заяви, че коалицията трябва да разполага с всички средства, от които се нуждае, а съюзниците да покажат пълна решителност в прекратяването на обсадата на градовете Мисурата и Зинтан.


Той подчерта, че Париж не въоръжава бунтовниците, като това не означава, че не симпатизирал на тези, които го правят. Лондон обяви, че ще предостави на съпротивата 1000 броя огнестрелни оръжия и 100 сателитни телефона.


Либийският външен министър пък обвини Катар, че дава на бунтовниците френски противотанкови оръжия и праща в Бенгази хора, които да обучават бунтовниците как да ги  използват.


В същото време стана ясно, че 120 милиарда долара либийски авоари в няколко държави са били замразени, в рамките на международните санкции. Официалната власт в Триполи заяви, че ако част от тази сума бъде дадена на съпротивата, това ще бъде финансово пиратство.