Българската фрегата \"Дръзки\" ще се включи във военната операция на НАТО край Либия \"Обединен защитник\" едва след Великденските празници...

Българската фрегата \"Дръзки\" ще се включи във военната операция на НАТО край Либия \"Обединен защитник\" едва след Великденските празници.


Най-вероятно те ще отплават на 27 април. Това обяви във Военноморска база - Бургас министърът на отбраната Аню Ангелов.


160-те членове на екипажа вече очакват отплаването за участие в мисията. На фрегатата няма нито един моряк, за когото плаването ще бъде първо.


Веднага, след като Министерски съвет прие фрегатата \"Дръзки\" да се включи в операцията на НАТО край Либия, започна и подготовката не само на плавателния съд, но и на екипажа.


Матрос Александър Филев е професионален моряк от 6 години. На борда на фрегатата е от самото й  влизане на въоръжение във Военноморските сили през 2008 година. Участвал е във всичките мисии на „Дръзки\". Сега му предстои петата. След 6 години на море Александър вече се чувства сигурен и подготвен за мисията.


На \"Дръзки\" има и жени. Те се чувстват част от екипажа и не искат да ги противопоставят  на колегите им от силния пол. На борда се качва и психолог - също дама. Капитан Великова е категорична, че екипажът е подготвен психически за участието в мисията на НАТО.

Мисията ще продължи от 45 до 60 дни. Време, в което семействата на моряците ще ги очакват.


Министерството на отбраната все още не е уточнило датата, на която корабът ще отплава за мисия. Добрата новина за екипажа е, че датата за начало на участие е след 25 април. Така членовете на \"Дръзки\" най-вероятно ще могат да изкарат Великден със семействата си.