Обама призова за увеличаване на данъците на богатите и намаляване на разходите на администрацията...

Американският президент Барак Обама призова за увеличаване на данъците на богатите и намаляване на разходите на администрацията.


Държавният глава обяви, че по този начин до 2023 година ще бъде намален с 4 трилиона долара огромния бюджетен дефицит на страната.


Републиканската партия се обяви против увеличаването на данъците и обвини президента, че в момент на висока безработица иска да налага допълнителни данъци на работодателите, които осигуряват работни места.


В свой план партията предвижда бюджетният дефицит да бъде намален чрез съкращаване на разходите в здравеопазването и социалните програми.


Идеята е да бъдат спестени 6.2 трилиона долара, като бъдат орязани правителствени програми за бедните и възрастните хора.

В същото време законопроектът на Републиканците предвижда драстично намаляване на данъците за богатите, което според тях, ще доведе до значителен икономически растеж.


Очаква се само през тази година дефицитът на САЩ да достигне 1.5 трилиона долара. Заради огромната сума и Републиканци, и Демократи смятат намаляването му за свой основен приоритет. Темата ще бъде доминираща и за кандидат-президентската кампания през 2012 година.