\"Тук ще настане касапница, ако НАТО не се намеси решително\", предупреди говорител на бунтовниците.

В Либия продължават сраженията в град Мисурата. Бунтовниците твърдят, че при ракетно нападение са били убити 23-ма техни бойци. Силите на  Кадафи обстрелват с артилерия пристанището на града, който от шест седмици се намира под обсада. Силите на НАТО са нанесли въздушни удари срещу родния град на полковника - Сирт, както и срещу Азизия, южно от Триполи.

\"Тук ще настане касапница, ако НАТО не се намеси решително\", предупреди говорител на бунтовниците.

 

Дъщерята на Муамар Кадафи – Аиша, пък направи изненадващо изявление от резиденцията на баща си. Адвокатката беше приветствана от стотици поддръжници на режима и призова за спиране на атаките. Тя подчерта, че баща й няма да се оттегли. Лидерите на Съединените щати, Великобритания и Франция обявиха, че военната операция на НАТО ще продължи, докато Кадафи не бъде свален от власт.
 
Френският министър на отбраната намекна, че може би ще е необходима нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, за да може НАТО да постигне целите си.  Първият дипломат на Париж допълни, че отстраняването на либийския лидер със сигурност е извън обхвата на настоящия документ. Той направи това изявление, след като Франция, Съединените щати и Великобритания изпратиха писмо, в което заявиха, че мир в Либия не може да има, докато полковник Кадафи е на власт.

Да оставим Кадафи на власт би било „безскрупулно предателство на либийския народ, станал жертва на жесток ужас от страна на режима\", се казва още в посланието на Барак Обама, Никола Саркози и Дейвид Камерън.

То дойде само часове след срещата на външните министри от НАТО.

Генералният секретар на пакта призна, че има нужда от още самолети за удари по стратегически цели в Либия.

Към момента повечето държави-членки се въздържат от участие в нападенията и това е една от основните причини за липсата на явен напредък в операция Обединен защитник.

 

Правни експерти от преходния национален съвет, сформиран от либийските бунтовници, са в Париж. Там те се консултират с френски експерти затова как да напишат нова конституция и да изградят държавни институции, в случай че режимът на Муамар Кадафи бъде свален.