Астрономите от Института за проучване на извънземен разум \"СЕТИ\" са изключили 42 от своите радиотелескопи. Ако в този момент на Земята се получи радиосигнал от чужда цивилизация, на практика няма как да бъде засечен...

Американската система за прослушване на извънземните сигнали от Космоса спря работа поради финансови затруднения. Астрономите от Института за проучване на извънземен разум \"СЕТИ\" са изключили 42 от своите радиотелескопи. Ако в този момент на Земята се получи радиосигнал от чужда цивилизация, на практика няма как да бъде засечен.


От началото на тази седмица системата \"Алън Телескоуп Арей\" в Калифорния не работи. Пари за поддръжката на радиотелескопите, които преслушват ефира за извънземни сигнали няма. Според специалистите в центъра икономическата криза е накарала дарителите да спрат финансирането на проекта.


Институтът за проучване на извънземен разум \"СЕТИ\" е нестопанска организация, която се издържа благодарение на спонсори. През 2007 година астрономите се въоръжават с 42 телескопа на стойност 25 милиона долара и оттогава насам сканират небето за сигнали от чужди цивилизации.


Ако в този момент обаче до Земята достигне извънземен сигнал, на практика човечеството няма да успее да го улови.