Операторът на японската ядрена централа Фукушима разпространи видео от сградата на първи реактор. Кадрите са заснети от американски робот. Те потвърждават, че електрическите кабели са наред и няма изтичане на радиоактивна вода...

Операторът на японската ядрена централа \"Фукушима\" разпространи видео от сградата на първи реактор. Кадрите са заснети от американски робот. Те потвърждават, че електрическите кабели са наред и няма изтичане на радиоактивна вода. Радиацията в постройката обаче е по-висока от очакваното.  


Операторът на ядрената централа \"Фукушима\" обяви, че реакторите ще бъдат под контрол до края на годината. Компанията е започнала строежа на специални палатки на входа на турбинните зали, така че работниците да могат да влизат и излизат. Инсталирани били и вентилатори с филтри на първи реактор, за да бъдат намалени нивата на радиация на една двайста от сегашните равнища. Започнало е и вкарване на допълнителна вода в реактора. Така той ще бъде охладен допълнително, а специалистите ще се уверят, че няма изтичане от него.


Очаква се в близките дни повредените секции на втори реактор да бъдат запечатани с цимент. Според последните данни 14 хиляди и 700 души са загинали при земетресението със сила 9 по Рихтер и последвалите вълни цунами. 11 хиляди все още се водят за безследно изчезнали.