Такива разчети правят в Националния осигурителен институт. Парите обаче няма да се прибавят към размера на пенсията ни, а ще отиват в специален фонд - \"Достойни старини\"…

Вноската за пенсия да се увеличи с 1% -  такива разчети правят в  Националния осигурителен институт. Парите обаче няма да се прибавят към размера на пенсията ни, а ще отиват в специален фонд - \"Достойни старини\".


Идеята е тази вноска да се плаща от всеки работещ и да се използва за издръжка на възрастни и болни хора. С парите от фонда може да се строят и санаториуми. Засега предложението не е обсъждано в министерския съвет.


От НОИ обясниха за \"Календар\", че такава практика съществува в много европейски страни, но не дадоха подробности от кога ще поискат увеличението да влезе в сила. В момента всеки работещ плаща за пенсия малко повече от 7 процента върху заплатата си.

 

Какво мислят за това работещите - Ани Стоянова държи фризьорски салон от 15 години. Твърди, че се осигурява на пълна заплата и няма против да й се удържа още един процент от дохода за фонд \"Достойни старини\".