Банките ще поемат 50 процента загуба от дълга на Гърция...

След цяла нощ преговори, лидерите на Еврозоната успяха да постигнат споразумение чак около 5 часа тази сутрин. Резултатът - банките ще поемат 50 процента загуба от дълга на Гърция.


Нова ера за Атина, така премиерът на страната Георгиус Папандреу окачестви договорката от Брюксел. Тя премахна едно голямо препятствие в усилията на Европа за стабилизиране, коментират анализатори.


Лидерите от Еврозоната призоваха банките в региона да увеличат средствата, с които разполагат, като в същото време решиха да ги рекапитализират.


Договорено беше споразумение от четири точки, чиято основна цел е да поеме загубите от гръцкия дълг.


Преговорите с финансовите институции вече бяха на път да се провалят, но в последния момент бяха спасени от френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел. Двамата напуснаха срещата, за да проведат директни разговори с банковото лоби.


За да изпълнят всички изисквания, банките ще се нуждаят от 106 милиарда евро до юни 2012-та година, смятат анализатори. В същото време беше взето решение и за увеличаване на  Европейския фонд за финансова стабилност до един трилион евро. Това се налага в случай, че големи икономики като испанската, се нуждаят от помощ.


Новината за постигнато споразумение повиши стойността на еврото, тъй като инвеститорите изразиха оптимизъм относно перспективите на региона и единната валута.