Закачливо, леко, плодово и свежо. То събужда вкусовите усещания и се плъзга нежно по небцето...

По традиция във Франция, и както от години вече е на мода в цял свят, третият четвъртък на ноември е празник на младото вино \"Божоле нуво\". Първите, които опитаха от новата реколта, бяха репортерът на \"Новините на Нова\" Живко Константинов и операторът Кирил Тасев.

 

Виното с дъх на младост се отбелязва за първи път извън Франция през 1982 година в град Божо. Закачливо, леко, плодово и свежо. То събужда вкусовите усещания и се плъзга нежно по небцето, добавяйки нотка веселие. Така описват сомелиерите младият крал Божолето.

 

Макар червено, се сервира охладено при 14-16 градуса. Така разкрива напълно букета на сорт гаме. Най-подходящи към него са леките ястия и френските сирена.

 

Само за един ден миналата година са продадени над 60 милиона бутилки от младото Божоле. А за да сте сигурни, че сте си купили най-доброто, трябва да знаете, че банановият вкус е характерен за масовите и по-евтини Божолета, докато качествените се отличават по вкуса на горските плодове и цената.