Дали ще са 43, или 45 секциите зад граница, ще е ясно до дни

Броят на избирателните секции зад граница на предстоящия референдум ще е значително по-малък, отколкото при предишни вотове.  Срокът за подаване на заявления с искане за гласуване в чужбина изтече в края на миналата седмица. Секциите ще са малко над 40. Властите в различните държави имат право да не разрешат разкриването на места за гласуване. Точно заради това все още не е ясно колко точно ще са урните зад граница.

Как можем да гласуваме зад граница?  

Едно от ограниченията за разкриване на секции зад граница e те да се намират само в посолствата или консулствата ни. За да има секция, трябва да са били подадени не по-малко от 20 заявления. За да се разкрие втора секция, са нужни поне 1000 заявки. Засега сънародниците ни не са проявили сериозен интерес и във всеки град където имаме дипломатическа мисия ще има само по 1 секция. Максималният брой секции ще бъде 45, но и тази бройка е под въпрос.

Ако се окажете в страна, където няма да се гласува на предстоящия референдум възможностите са две – да отидете до най-близката страна, където има разкрити избирателни пунктове, или да се върнете в България за деня на референдума.

Зад граница се гласува не само с представяне на лична карта. Може да се легитимираме с международния си паспорт, а за военните ни зад граница – с военна карта. Всеки един български гражданин, който се намира в чужбина, трябва да попълни декларация, че не е гласувал на друго място.

По-малко избирателни секции в чужбина в сравнение с предишни вотове

Дали ще са 43, или 45 секциите зад граница, ще е ясно до дни. Дори и да са  45 обаче, това ще означава три пъти по-малко, отколкото разкритите изборни пунктове за президентските избори през 2011 г. и шест пъти по-малко от секциите на последните парламентарни.

По традиция най-активно се гласува в Турция. Там в годините назад е имало и по 20 секции. Възможно е изненадата на този референдум да бъде именно тя, защото едва успява да влезе в първата тройка по брой секции.  На първо място са Съединените щати – там ще има четири изборни пункта, три в Германия, в Турция - едва две.

Преди референдума - какво трябва да знаем за гласуването?

От Централната избирателна комисия съветват всички, които ще гласуват у нас, предварително да проверят дали имената им са в избирателните списъци. Проверката може да стане и на сайта на служба ГРАО.

Списъците с онези, които имат право да гласуват, вече са разлепени. Проверка дали всичко с данните ни е наред можем да направим и през интернет. Оттам можем и да разберем къде трябва да отидем за да гласуваме.

Списъците са по постоянен адрес. В случай, че искаме да гласуваме по настоящ адрес трябва да подадем заявление в общинската администрация. Срокът за това е 12 януари .

Добре е да знаем, че след подаването на този документ името ни ще бъде заличено от списъка по постоянен адрес и на 27 януари единственото място, на което може да гласуваме, е там, където предварително сме посочили.

Хора с увреждания могат да гласуват в избрана от тях секция, която им е най-удобна - те ще попълват декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Студентите и учениците могат също да гласуват в секция по избор, като представят заверена ученическа или студентска книжка.

Ако се окаже, че името ни не фигурира в списъците по постоянен адрес, трябва да подадем заявление пред общинската администрация за включване във въпросните списъци. Кметът трябва да издаде заповед в срок от 2 дни. До 20 януари пък трябва да сме проверили дали няма грешка в начина, по който е изписано името ни и да поискаме тя да се поправи. Ако  изпуснем този срок няма да имаме възможност да гласуваме.