Вече има листа на чакащите...

Парите на много от най-големите болници в страната са драстично намалени, съобщиха за "Календар" директорите им. В сравнение с миналата година бюджетите на някои от тях са орязани с повече от 2 милиона лева. На места вече съществуват и листи на чакащи пациенти.

На места орязването на парите надвишава 25%. Такъв е случаят с болница "Св. Иван Рилски". Ако по това време миналата година в клиниката по неврохирургия например са се извършвали 160 операции, сега те са едва 130. Приемът е ограничен до 6 пациенти на ден.
 
В клиниката по ревматология пациентите чакат повече от 3 месеца. Това принуждава хората да търсят помощ в други болници. Здравната каса плаща операциите им, но много често същите пациенти се връщат за втора операция в "Св. Иван Рилски". Манипулацията отново се плаща от касата.

От болница "Света Екатерина" коментираха, че при тях средствата са намалени с повече от милион и 900 хиляди спрямо миналата година. Там също има образувани листи на чакащите, но спешните случаи не се връщат.

ВМА разполага с милион и 400 хиляди по-малко. От там обясниха за "Календар", че заради намаляването на парите на малките болници притокът на пациенти е още по- голям, а обслужването на тези хора става все по-трудно.

"Календар" ще продължи да следи темата.