Според Цветозар Томов това дава възможност за злоупотреби. Би трябвало в избирателните списъци да има под 6 200 000 имена, заяви той в \"Здравей, България\"...

В избирателните списъци има страшно много фалшиви имена, които дават възможност за злоупотреби. Би трябвало броят да е под 6 200 000 имена, каза в \"Здравей, България\" Цветозар Томов, социолог и директор на агенция \"Скала\".
По думите му само на президентските избори през 2006 година броят на избирателите фантоми е бил доста редуциран и в присъстват 6 400 000 души. Според мен това беше заради усилията на различни заинтересовани кръгове Първанов да бъде избран за държавен глава, твърди Томов.


Той смята, че след преброяването би трябвало да няма проблем в избирателните списъци да бъдат вписани само реално съществуващи хора.


Михаил Константинов, член на Централната избирателна комисия предложи как да бъде решен този проблем. Според него някои хора са описани два пъти, защото веднъж присъстват в основния списък и веднъж са се добавили в чужбина, но броят им е сравнително малък – около 100 000 човека.


В тези 7 милиона преброени имена има постоянни адреси, държавата може да прати писма до всеки от тях и да ги покани да се регистрират за изборите догодина. Константинов предлага в основните избирателни списъци да бъдат вписани единствено регистрираните.