Вярно е, че голяма част от причините, водещи до повишаване на цените на петрола в момента не са свързани с недостиг на доставки. Има достатъчно доставки. Има достатъчно петрол за световното търсене, заяви Обама...

Инцидент с правителствения самолет на американската първа дама на борда. Грешка на оператор доведе до опасно приближаване между \"Боинг\"-а, превозващ Мишел Обама и 200-тонен товарен самолет С-17 край военновъздушната база Андрюс.


Двете машини са били на три мили една от друга при захождане за кацане, като допустимият минимум е пет мили. Наложило се самолетът на първата дама да преустанови кацането и да обикаля около летището, за да даде път на другия самолет. Впоследствие всичко преминало без проблеми.


Междувременно, американският президент Барак Обама обвини петролни \"спекуланти\" за повишаването на цените на горивото, което носи риска да повлече надолу възстановяването на страната.


\"Вярно е, че голяма част от причините, водещи до повишаване на цените на петрола в момента не са свързани с недостиг на доставки. Има достатъчно доставки. Има достатъчно петрол за световното търсене\", заяви Обама в реч пред свои симпатизанти недалеч от Вашингтон.


\"Проблемът е, че този петрол се продава на тези световни пазари и спекуланти и различни хора правят различни залози. Същите хора, според него, се обзалагат, че петролът ще достигне истински високи нива. \"Което повишава значително цените\", добави той.


Най-договаряното гориво в Ню Йорк, лекият суров петрол за доставки през май скочи с 1.03 долара до 108.15 долара за барел, макар че цените на бензина в Съединените щати се задържаха малко по-ниско от 4 долара за галон след устойчиво нарастване от края на 2008.