Два такива кораби превозваха пасажери по родното Черноморие през целия туристически сезон..

Eдинствените два плавателни съда от типа комета у нас, ще зимуват на бургаското пристанище. Те бяха извадени от водата и ще бъдат потопени отново през май 2012 година. Пътническите кораби се радваха на голям интерес през цялото лято.

Комета е плавателен съд с подводни криле, с капацитет от 124 пътници. Два такива кораби превозваха пасажери по родното Черноморие през целия туристически сезон у нас. Собствениците на плавателните съдове отчитат повече от 2 хиляди пътници, а за следващия сезон се очаква тази цифра да надскочи 20 хиляди пасажери. Това е и мотивът собствениците да търсят начин да закупят още такива кораби.
 
Удобство за пътниците е по-бързото придвижване по вода с кометите, както и изживяването като туристическа атракция. От Несебър до Созопол кометите достигат за около половин час, а от Несебър до Варна плавателния съд акостира след час и половина. В плановете на собствениците на морските превозни средства са и отварянето на други редовни линии.
 
Проблем за този тип пътуване у нас остава липсата на пътнически морски гари или пристанища, които да са отделени от товарните и рибарските.