Гледайте „Денят на жената“, „Шевове“, „Предателят“ и „Клео“.

Тази вечер София Филм Фест стартира прожекциите на откритата сцена в Парк Военна академия с премиерата на филма на Доля Гавански „ДЕНЯТ НА ЖЕНАТА“ от 20.30 ч. Впечатляващият документален филм на Доля Гавански е неин пълнометражен дебют в киното. Тя е сценарист, режисьор, продуцент и глас зад кадър на „Денят на жената“.

София Филм Фест: Акцентите на 1 юли

Нейни партньори в продуцентския екип са Таня Георгиева, Мартичка Божилова, Виктор Чучков
и Борислав Чучков. „Денят на жената“ е интимен, изненадващ, забавен, ексцентричен,  красив, наистина „женски“ филм, който представя изключителните истории на няколко жени, родени в Съветския съюз и преживели световните турболенции от революцията през 1917 година до наши дни. Тези жени са свидетелки на историческите и социални промени, а филмовият разказ предлага уникален поглед „отвътре” към руския феминизъм. В тази своеобразна мозайка от разкази за уникални съдби участват Дина Григориева, Светлана Алексиевич, Олга Ускова, Наталия Касперски, Елена Кригина, Мария Рохлина, Мария Грибанова, Наталия Малаховская, Ирина Островска и много други забележителни дами.

Днес от 18.00 ч. предстои прожекция на един от филмите в Балканския конкурс на #24SofiaIFF –„Шевове“ на сръбския режисьор Мирослав Терзич. Заглавието на филма носи няколко нюанса –референция към професията на главната героиня, която е шивачка, но и намек за нескопосаните бодове, с които са зашити раните от трагедията, сполетяла не само Ана, но и много майки в Сърбия.

София Филм Фест: Акцентите на 30 юни

През годините десетки жени са били информирани, че новородените им бебета са починали
малко след като са дошли на бял свят, а те всъщност са били продадени за осиновяване. Героинята на тази история държи да узнае на всяка цена каква е съдбата на сина й – може ли да се надява на чудо и детето й по някаква случайност да е живо?

Тази вечер от 20.30 ч. в Дома на киното ще може да видите един от хитовете на Кан 2019.
Най-новият филм на италианския майстор-режисьор Марко Белокио „Предателят“, който получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди.

„Предателят“ разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980 г. Белокио поставя акцент върху двата противоречиви начина, по които „честта“ се приема от мафията, демонстрирайки лицемерието и лъжата на човек, който живее заобиколен от религиозни образи, критикуващ морала на останалите, докато сам поръчва убийството на други хора. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между „Коза ностра“ и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета. В тези връзки участва и седемкратният министър-председател Джулио Андреоти, обвинен в съюз с мафията...   

В международния конкурс на фестивала участва и белгийският филм на дебютиращата режисьорка Ева Куул – „Клео“, който разказва история на едно момиче, което се опитва, чрез силата на волята и на музиката, да се измъкне от лапите на депресията и да си върне живота след тежка автомобилна катастрофа, отнела родителите й. Тя се обръща за помощ и утеха към мистериозния Лео, без да подозира, че той крие опасна тайна. Гледайте драматичния психо-трилър само ОНЛАЙН до 19 юли.

Гледайте на територията на цяла България близо 90 фестивални филма ОНЛАЙН.

NOVA е медиен партньор на 24-тото издание на София Филм Фест.