За това предупреждават еколозите. В червения списък на застрашените чудеса са Мъртво море, Перуанските джунгли и красотите на остров Мадагаскар. Причините за тази заплаха са глобалното затопляне и пагубната човешка дейност...

10 световни забележителности може да изчезнат от лицето на Земята до 2040 година. За това предупреждават еколозите. В червения списък на застрашените чудеса са Мъртво море, Перуанските джунгли и красотите на остров Мадагаскар. Причините за тази заплаха са глобалното затопляне и пагубната човешка дейност.


Глобалното затопляне е на път да погуби леда по Северния и Южния полюс. На прага на изчезването са императорските пингвини в Антарктика и  белите мечки.


Покачването на средната температура на Земята е причина и за щетите по Белийзкия бариерен риф. През следващите 30 години водата ще залее и Малдивските острови, които са само на 2 метра над настоящото морско равнище.


До 2040 година джунглите на Конго ще са история, ако не се предприемат мерки срещу тяхното изсичане. Същата опасност е надвиснала и над остров Мадагаскар. Незаконната сеч прогресивно изяжда джунглите Тахуману в Перу, където е съсредоточен световният добив на махагон.


Червеният списък на феномените под заплаха продължава с американския национален парк \"Евърглейдс\", басейнът на река Яндзъ в Китай и Мъртво море в Близкия изток. В следващите 10-20 години може да изчезнат и тигрите. За последните 10 години почти изчезна нашето Черноморско крайбрежие. Пирин също е под заплаха с десетките километри ски писти.


Как ще изглежда Земята през 2040 година? Това решаваме самите ние с нашите действия днес.