Половината от жените и две трети от мъжете у нас са със наднормено тегло

Всеки втори българин е с наднормено тегло! А една пета от хората у нас вече са на следващия етап – затлъстели! Как менюто ни ни разболява- Деница Суруджийска работи днес по темата!


Половината от жените и две трети от мъжете у нас са със наднормено тегло. Според лекарите, продължаваме да сме сред първите по нездравословно хранене и липса на движение. Ядем средно по около 300 грама плодове и зеленчуци на ден, което е два пъти по-малко от необходимото. В същото време консумираме близо три пъти повече сол. Добавете към това и стресът, и ето какъв е размера на бедствието...


Срещаме Елена и Венцислав в болницата. Те се борят с наднорменото тегло от месеци.
„Напълнях – може би постепенно, но когато вървя се задъхвам и това дава отражение върху здравето. Храненето е едната причина. Втората е обездвижването, но най-голямата в моя случай е стрес. Работя в Спешна помощ, ходя на катастрофи, това е стресово. Според мен, стресът е много важен фактор за напълняването”, обяснява Елена Ташева.


Всичко това оформя много сериозен риск от възникване на диабет – 5 пъти по-често и на сърдечно-съдови заболявания при хората с метаболитен синдром, а те са преобладаващата част сред наднорменото тегло”, твърди доц. Даниела Попова от Клиниката по диететика, болница „Царица Йоанна”.


Венцислав прекарва и два инфаркта, преди да реши да се обърне към специалисти по хранене. Според лекарите, обаче, тежкият процес по връщане към нормалните килограми може да се избегне, ако намалим тежките и мазни храни, опасните дози захар и сол и ако се движим активно поне 1 час дневно.

 

Важно е да отбележим и най-тревожната тенденция - децата! Всяко трето дете у нас вече има наднормено тегло. И тук съветът е – „Не на чипсовете и газираните напитки, и спорт от най-ранна възраст!”


Повече по темата гледайте във видеото.