Заключението на лекарите в САЩ е, че вирусът е лечим, ако бъде приложена достатъчно ранна терапия

Бебе на 9 месеца, което се е родило с вируса ХИВ, който причинява СПИН, може би е излекувано от тежкото заболяване. Лекарите започнали лечението на четвъртия час от раждането му в Калифорния, съобщават научни експерти, цитирани от агенция "Ройтерс".

 

Заключението им е, че ХИВ е лечим, ако бъде приложена достатъчно ранна терапия. Това е вторият случай на лекарски опити да излекуват дете от вируса, след като преди време приложиха същата техника на бебе в щата Мисисипи. „Успяхме да вкараме ХИВ-вируса в ремисия, като приложихме антиретровирусни лекарства в първите часове на живот”, каза специалистът по педиатрия в медицинското училище „Джонс Хопкинс” доктор Дебора Персо по време на медицинска конференция в Бостън.  

 

Детето вече е ХИВ-негативно”, казва Персо за детето, чиято самоличност не се разкрива. При него все още се прилага лечение за СПИН. При другото дете, което в момента е на три години и половина, лечението е приключило преди две години. Майките и на двете новородени са били носители на ХИВ-вируса, който уврежда имунната система и предизвиква болестта СПИН.