В Бургаската болница ще провеждат беседи с бъдещите майки

Бургаската болница започна първата по рода си у нас кампания за насърчаване на нормалното раждане. Въпреки че само 25 от ражданията в най-голямата държавна болница в Югоизточна България са чрез секцио, лекарите смятат, че могат да сведат до минимум оперативната намеса без нужда. За да се случи това, ще се провеждат беседи с бъдещите майки. Няма да липсват и морални награди.


Радостина Димитрова е родила само преди дни по естествен начин малкия Иван. Тя е първата майка в Бургас, а и в страната, която получи грамота за избора си на раждане. Твърди, че е избрала да роди по естествен начин, защото така е по-добре за детето.


Секциото е за някого, който се притеснява да стане родител, поне така си мисля аз”, допълва майката, която от самото начало е знаела как иска да роди. 


Не на това мнение е Теди, която преди два месеца е родила второто си дете чрез секцио. Първото раждане е било по естествен път


„При мен по-добре сработи секциото. След нормалното раждане по-дълго се възстановявах, което може и да учуди някои хора. След секциото доста по-бързо се възстанових. То е много по-щадящо силите, защото в нормалното раждане има няколко часа, които са болезнени контракции и след два часа трябва да си в кондиция да се грижиш за бебе”, обяснява Теди.


От началото на годината от 400 раждания в Бургаската болница само сто са чрез секцио. 


"При нас опция за секцио по желание няма. Няма такава и в учебниците по акушерство и гинекология все още, няма и такава регулация в стандарта по акушерство и гинекология. Изключително много натрупани негативи има в нашето общество във връзка с бременността и раждането. Няма по-добър начин да се ражда, освен както е предопределил Господ, коментира началникът на родилното отделение в болницата – д-р Антонио Душепеев.


Затова от 6-и март всяка майка, която е родила по естествен начин в Бургаската болница, ще получи грамота като Радостина, която да сложи над кошчето на бебето. 


Репортер: Цеца Алексова