Габриела боледува от остра бъбречна недостатъчност и има нужда от лечение в чужбина

Бургаско семейство брои дните до 11 март, когато Фонда за лечение на деца в чужбина може да направи втори отказ за лечение на дъщеричката им. 11-годишната Габриела е със силно намалени функции на единия бъбрек. Майката обжалва отказа на Фонда, тъй като няма доверие на препоръчания от него консултант. Преди дни родителите получават оферта от немска клиника, в която първоначалната сума за всички изследвания е малко над 5 хиляди евро. Семейството не може да си ги позволи.

 

През 2007-ма година Габриела боледува от пиелонефрит. Два месеца по-късно болестта преминава в най-острата форма на бъбречното заболяване. Следват десетки посещения при лекари и терапии. Шокът за семейството на Габи обаче идва през 2009-а, когато ехографско изследване доказва, че десният бъбрек на детето е наполовина от левия. Получават направление за спешен прием в София.

 

„Тя ни покани в частния си кабинет, във Втора градска болница, прегледа Габи и каза, че няма нужда от спешен прием. Нужно е да се направи само сцентиграфия на бъбреците. Видя резултата и каза: "връщане назад няма”, споделя майката на Габи Дора Кочарова. По думите ѝ те получават единствено съвети.

 

Семейството не спира да търси помощ. Нефролози и уролози си прехвърлят случая на детето и всеки вдига рамене. В същото време инфекциите на Габи следват една след друга. Детето моли за помощ дори в писмото си до дядо Коледа. 

 

Семейството подава документи до Фонда за лечение на деца в чужбина на 21 август миналата година. Получава отрицателен отговор месеци по-късно със становище, че лечението може да се извърши в същата клиника, в която Габи вече е била през 2009. Майката обжалва отказа, защото не вярва на медиците в клиниката.

 

Ако получат нов отказ от Фонда, семейството е готово да открие сметка за Габи. А детето, минало през толкова болници, иска да стане лекар.

 

Репортер: Цеца Алексова