Отговора ще научите в „Разследване” с Марин Николов тази вечер от 19.30 ч. по Нова

Кой и как източва европари на гърба на тютюнопроизводителите? Отговор на тези въпроси дава журналистът  Марин Николов в предаването „Разследване” тази вечер от 19.30 ч. по Нова. Марин разкрива престъпна схема на обръчи от фирми печелят, които източват европейски пари, предназначени за тютюнопроизводителите. От години стотици дребни земеделци са оставени без европейско доплащане за тютюна, който произвеждат. Парите не са спрени - плащат се редовно, но на друг.

„Всяко едно земеделие се подпомага със средства – държавни или европейски. Тютюнът също трябва да се подпомага. Проблемът е, че голяма част от производителите взимат пари, без да сеят тютюн. В най-добрия случай някога са били тютюнопроизводители, но има и такива, които стрък не са посадили, но взимат пари и ще взимат до 2020 година”. Това разказа в студиото на „Събуди се” разследващият журналист на Нова телевизия Марин Николов.

Как става това? Всеки производител на тютюн получава европейски доплащания, за да се ориентира към друг вид земеделие. Парите са по 2 лева на декар, но не година за година, а според това колко тютюн си посадил през 2007-ма, 2008-ма или 2009-та. Дали обаче те отиват при земеделците?

 Според засегнати квотите за договори са били орязани, а всичко минава през кметовете. Така производителите трябва да се вържат към вече подписани договори.  Оказва се, че много хора, които никога не са се занимавали с тютюн, влизат в тези квоти и взимат пари. Така един производител, който е произвел 5 тона тютюн, може да бъде орязан, за да стигне ограничената квотата за всички. Сред тях обаче има и такива, които не произвеждат нищо.

Как работи цялата схема за източване на евросредства за тютюнопроизводителите, ще разберем в „Разследване” тази вечер от 19.30 ч. по Нова.