Той препоръча на сънародниците ни да са особено бдителни на обществени места

„До този момент няма информация за пострадали българи в терористичния акт тази нощ в Манчестър”, заяви за „Здравей, България” посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

По темата

На въпрос дали Великобритания изглежда дестабилизирана, той отвърна: „Ако това е белег на дестабилизация, страната е в предпоследна степен на готовност за терористичен акт от повече от една година. Новото и разтърсващото е обхвата на нападението – 22 загинали и 59 ранени. Имайки предвид, че този акт е извършен в затворено пространство, където са се намирали около 17 000 души, това е особено притеснителното. Ние сме задействали сме плана с антитерористични мерки. Това е валидно и за посолството на България в Лондон”.

Посланикът ни в Лондон Константин Димитров препоръча на сънародниците ни да внимават какви места посещават, както и да са особено бдителни на обществени места.

А как реагират британците на терористичния акт?

„Те са гневни и тъжни по повод кончината на свои сънародници. Но държавните и обществени структури са много обединени и мобилизирани. Те имат отличен опит в тази посока. Като цяло в страната не може да се каже, че има антиислямски настроения”, коментира посланикът ни в Лондон Константин Димитров.

А какво ще стане с политическите предизборни прояви?

„Най-вероятно ще бъдат отменени всякакви политически прояви”, добави Константин Димитров. 

„Родителите цяла нощ публикуваха снимки на децата си в социалните мрежи, опитвайки се да намерят информация за тях. Намирам се на около 20 минути от зала „Манчестър Арена”. Районът все още е отцепен. Манчестър е мини версия на Лондон. Тук миксът на хора е огромен. Има много емигранти, но хората са много солидарни едни с друг”, коментира за „Здравей, България” Емилия Минчева, журналист от Би Би Си, която живее и работи в Манчестър. 

Всички български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки и познати, които може да са били засегнати при нападението, могат да го направят на следния телефон на българското посолство в Лондон:


От Обединеното кралство: 020 7581 3144
От България: 00 44 20 7581 3144

Също така информация може да се получава и на горещата линия, която беше разкрита от полицията в Манчестър:

При избиране от Обединеното кралство: 0161 856 9400
При избиране от България: 00 44 161 856 9400

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.