Изследвания установиха превишение на азот, общ фосфор и ортофосфати

От 6 до 20 пъти превишение на допустимите стойности по показатели азот (амониев и нитритен), общ фосфор и ортофосфати е установено в проби от река Черна. Те са взети след случая с измирането на 150 килограма риба на 20 август. Данните са от оповестените от Басейнова дирекция – Пловдив. От там ще образуват административнонаказателно производство за замърсяването на реката. Съставеният акт за нерегламентирано заустване на отпадни води от градския колектор в реката вече е връчен на ръководството на ВиК- Смолян, съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян. 

Извадиха 150 кг мъртва риба от река Черна в Смолян

От БД потвърждават, че установеният източник на замърсяване на речните води е именно заустване на отпадъчни води от градски събирателен колектор на изход отлив на тръба от преливник.  По-рано от проверката на РИОСВ бе изяснено, че изтичането на отпадни води от колектора е станало при изпълнение на проекта за воден цикъл на Смолян, а заустването е било на различни места в реката в продължение на дни. Измерените стойности по биогенни елементи (азотни и фосфорни показатели) са показателни за заустване на непречистени битово- фекални отпадъчни води, допълват от БД. 

Измерените при проверката на 20 август стойности на показателите азот амониев, азот нитритен, азот нитратен, ортофосфати и общ фосфор не са значително по-високи от стойностите, установени при провеждане на националния мониторинг за р. Черна в периода 2019-2023 г., но въпреки това в посочения изминал период никога не са измервани толкова високи стойности по показател азот амониев, уточняват от БД. Участък от река Черна е повлиян и от експлоатацията на ВЕЦ „Устово“, като в реката в близост до водноелектрическата централа са установени количества измряла риба, според заключение на дирекцията. Предстои да бъдат взети и допълнителни водни проби за изследване по биологичния елемент за качество - дънна макробезгръбначна фауна, който отчита изминали замърсявания и ще даде повече информация доколко замърсяването е причинило екологични щети на р. Черна. 

Източник: Христиана Георгиева