По думите му целта на мерките е да накарат тези, които за първи път опитват, да се замислят по въпроса

Близо 700 000 души умират в Европейския съюз заради консумацията на тютюн. Това е една от причините Еврокомисията да предложи забрана за пушене на обществени места и за електронни цигари и вейпове. Специалистът по алергични болести с фокус върху дихателните пътища проф. Тодор Попов от болница „Свети Иван Рилски“ заяви, че това е полезна стъпка.

„Не само този, който пуши, си вреди, а и този, който вдишва пушека. Това т. нар. „вторично обгазяване“ с дим също е нещо, което води до пристрастяване у децата и ги прави податливи на респираторни болести“.

Според него е важно как ще се организират забраните, за да имат добър ефект и да има желания резултат. „По правило „забраненият плод“ е най-сладък и от тази гледна точка това води до обратния ефект, когато решим да сме строги с една забрана. Когато става дума за подрастващи, според мен там трябва да бъде акцентът, преди да са се оформили вредните навици, да можем да ги отклоним от това желание да вдишват неща, които са вредни“.

ЕК иска забраните за пушене да обхванат откритите обществени пространства и електронните цигари

„Трябва да се определи подход, който да позволи възпитанието да тръгне в тази посока - към чистия въздух, без вещества, които ни разболяват по един изкуствен начин“, каза професорът.

По думите му целта на мерките е да накарат тези, които за първи път опитват, да се замислят по въпроса. „Това пак трябва да стане на няколко нива – училище, родители, обикновени хора наоколо. Аз се радвам, като видя младежи на обществено място да злоупотребяват с неща, които пият и пушат, и някой им направи забележка. Трябва да се отгледа непоносимост към тези неща”, посочи проф. Попов.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase