Технологията се използва в повечето европейски държави, но у нас все още не е популярна...

Невидими контейнери за смет събират боклуците на хората в Сливен. Технологията се използва в повечето европейски държави, но у нас все още не е популярна.

 

Преди изгрев слънце момчетата от чистотата в Сливен изпразват уличните контейнери. Заради екипа на „Новините на Нова" този път го правят по светло. Камионът на почистващата фирма се готви да събере боклуците и от 6 кошчета.

 

Въпреки вида на малки улични кошчета за смет, които събират угарки от цигари и чашки от кафе, тяхната тайна е под земята – там крият огромни контейнери за смет.

 

Те са същите като тези, които виждаме по улиците, но са разположени върху платформа, която стои на повече от 2 метра под земята. Това помага например да се спре разпространението на миризми от боклуците. На 5 места в центъра на Сливен новата система вече работи. Не всички обаче я използват.

 

Поставянето на подземните контейнери в града струва почти 1 милион лева. Инвестицията обаче се връща, защото се спестява непрекъсната подмяна на контейнерите, които често стават жертва на палежи или вандализъм.

 

Новият кмет на Сливен Кольо Милев в телефонен разговор обясни, че проектът за подземните контейнери може и да спре, понеже под земята имало риск да се развъдят мишки. После обаче обеща да го реализира.