Предстоят ли нови стачки според гостите?

Стачки освен в БДЖ, ще има в пощите, в болниците, в университетите, в БАН. Милиционерите ще стачкуват и държавните чиновници - в момента, в който надушат, че  май ще трябва да си плащат сами осигуровките. Няма да се стачкува в частния сектор. Учителска стачка също няма да видим. В нереформираните сектори ще се стачкува, а там, където е минала основната реформа, и в частния сектор – няма. Това заяви политологът Евгени Дайнов в студиото на \"Здравей, България\".

 

Според Евгени Дайнов, политическия извод от това, че стачкуват само нереформирани държавни сектори, е, че ако министър-председателят не иска да има стачки в някой сектор, веднага трябва да го реформира. \"Това му е абсолютен картбланш да направи най-накрая всички реформи, които трябва\", допълни още политологът.
Той забелязва, че днешният национален протест е първият, който няма обществена подкрепа.

 

Не е проблем само, че има иконпомическа криза в Европа. Има две кризи – тази в Европа, която влияе на всички и свива възможността на бюджета като цяло на макрониво да има общо пари за харчене, но има истеми, които така или иначе, работят адски неефективно, заяви Лъчезар Богданов - икономист в \"Индъстри Уоч\".

 

Според него, твърдението, че тези системи е можело да продължат да работят неефективно още няколко години, но кризата е ускорила нуждата от промяна, както е станало в Гърция. По отношение на пенсионната система, според икономиста в студиото, България е много назад.


Какво заявиха още гостите в \"Здравей, България\" – вижте във видеото.