Домашно или от магазина, много важно е как виното ще бъде поднесено...

Менюто за Коледа е повече от ясно. Какво обаче да е виното, което слагаме на масата и как правилно да го поднесем – отговорите от екип на \"Новините на Нова\".

 

В празничната вечер над цялата страна се носи аромат на постен боб и сарми. Правилото за комбиниране на вино и храна е там, където имаме киселинност и склонност към сладост, да се предложи вино, което също да има някаква сладост.

 

За Бъдни вечер, където имаме кисело зеле и сладки варива като боб и ориз, подхождат бяло вино, розе или пенливо вино. За Коледа по традиция на почит е по-тежкото и мазно месо. 

На 400 километра от столицата най-важното условие за коледното вино е да бъде домашно. Затова неслучайно наричат шуменското село Осмар \"столицата на пелина\".

 

В селото приготвят вино за коледната трапеза преди десетилетия. Днес технологиите са много по-напреднали, а и еманципацията на дамите взима връх в приготвянето на напитката.

 

Обратно в София сомелиерите обясняват, че домашно или от магазина, много важно е как виното ще бъде поднесено. Бялото се охлажда до температура между 6 и 12 градуса, а червеното е в най-добрата си форма в интервала между 14 и 25 градуса.

 

Удоволствието от доброто вино обаче може да развали поднасянето му в грешната чаша. Специалистите припомнят - водеща при избора на виното не трябва да е само цената или марката, а и това кое ще ви допадне най-много.