Защо - вижте аргументите на Свилен Овчаров...

 

Въпреки че протестираха днес, жителите на благоевградските общини нямат никакъв правен интерес от Закона за горите, нито в днешния му, нито в предишния му вид. Юристи обясниха, че поправките, които предизвикаха толкова спорове, засягат само живеещите в равнините и то, не за да ги облагодетелстват. 

 

На Свилен Овчаров доверие гласува и премиерът - за предложения как да изглеждат новите поправки. За протестиращите днес юристът обясни, че проектите, на които разчитат, са в границите на националните паркове Рила и Пирин. Там земята е изключителна държавна собственост и затова остава извън приложението на Закона за горите. 

 

„Като плажовете, разбирате ли - това е високият Пирин и високата Рила и за разлика от Витоша, там само концесия може да се направи и Законът за горите няма никакво значение, просто никакво. От друга страна, ако си изберат имоти, които са по-ниско и не са в границите на национален парк Рила и Пирин, тогава може би Законът за горите ще има приложение", каза той.

 

За горите в равнините спряганият дотук вариант са голф игрища. Според Свилен Овчаров върнатият от президента Закон обслужва едрия бизнес, който обаче, задушава останалите. 

 

„На банскалии хотелите, които не работят с Юлен, нямат тази привилегия, така ще се получи и в останалите общини в югозападна България и на други места, където примерно и Берковица искат да правят ски курорти", твърди юристът. 

 

Затова и призовани да направят текстове хем в защита на горите, хем да не изгонят инвеститорите, Свилен Овчаров и колегите му държат едрият бизнес да не се разтоварва от такса за изключване на земите от горския фонд. Днес тя е голяма - 10 процента от държавната оценка. 

 

Ако пък бизнесът в гората е печеливш за местните хора, тогава срокът от 30 години може да се удължава.