Репортерите на Нова Марина Стоименова и Калина Влайкова в интервю за Vesti.bg

Марина Стоименова е част от екипа на Нова телевизия от 2008 г. Тя бе човекът, който неуморно отразяваше наводненията във Варна и региона и разказа едни от най-емоционалните човешки истории на фона на трагедията. Тя е репортерът, който следи отблизо стъпките на властта. Освен като репортер Марина има опит и като водеща на обедните новинарски емисии в ефира на Нова.

Калина Влайкова има над 12-годишен опит като политически репортер във в. „24 часа”. След динамиката в ежедневник продължава да отразява случващото се в кулоарите на парламента, но вече като репортер на Нова. И до днес писането е една от големите й страсти – особено по политическите въпроси, които познава повече от добре. 

Марина и Калина отговориха на въпроси на Vesti.bg:

По традиция след края на всеки кабинет се обсъждат причините за неговия край - какво е било свършено, какво не е било и т.н. С какво хората ще запомнят кабинета „Орешарски” - кои бяха най-силните и слаби моменти от тяхното управление?

Марина Стоименова: Не съм сигурна колко обективно ще е да кажа с какво хората ще го запомнят. Всеки е запомнил нещо различно. Разбира се, безспорно назначението „Пеевски“ се отбеляза най-трайно върху корицата на това управление и повлече след себе си още много съмнения за това кой и как всъщност управлява държавата.

Управлението „КОЙ“ – така бих го нарекла. Въпреки че този въпрос често беше подиграван от депутатите вляво, въпреки че отговорът му е ясен…, не бива да забравяме този въпрос. Особено ние, журналистите. Не толкова заради неполучения отговор, а заради символa, в който се превърна. Символ на опитите за натиск и цензура. Ще запомня и кой всъщност свали кабинета „Орешарски“. Кой реши, кой каза най-спокойното „край“. Просто логичен завършек на нещо отдавна планирано.

Калина Влайкова: Като че ли няма спор по въпроса с какво ще  запомним правителството на Орешарски. С рязкото самосвличане, което то си причини с издигането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Макар да не тръгна с овации, кабинетът „Орешарски” сякаш имаше не лош кредит на доверие, който сам изчерпа с един замах. Оттам и протестите, контрите и всичко останало, което за жалост засенчи или направо пропиля всеки смислен ход. А такива не липсваха.

Най-слабата черта на отишлото си вече правителство е, че през цялото време оставяха впечатлението, че не те решават и ги командва т.нар. задкулисие. Както каза една колежка - царе бяха изобщо нищо да не разбереш от това, което са свършили - все едно дали е било полезно или вредно. Имаха и силна страна - наистина имаше някаква експертност в този кабинет и тя пролича в доста негови решения.

Цялото интервю с репортерите на Нова Марина Стоименова и Калина Влайкова за Vesti.bg четете тук