Преди дни Ухан беше пуст, хората са по родните си места,разказва Преслава

Трима българи са блокирани в китайския град Ухан заради епидемията от коронавирус. Преслава Пешкова е студентка, която учи в Щутгарт, но при обмен на студенти се озовава в Китай и по-точно в сърцето на заразата - Ухан.

Спрелият живот в призрачния град Ухан (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Мога да излизам извън кампуса, но си седя в стаята. В четвъртък затвориха града и оттогава чакаме. Всички студенти са във ваканция заради новата година в Китай. От университета ни доставят храна в кампуса, така че не ни се налага да излизаме. Досега не ми е известно някой от студентите да се е разболял. При всяко влизане ни мерят температурата", каза Преслава в ефира на "Здравей, България".

Първа жертва на коронавируса в Пекин

Тя обясни, че европейците искат да си тръгнат, но не могат. "Изобщо не можем да стигнем до летището. Преди дни градът беше сравнително пуст, тъй като повечето хора са се изнесли по родните си градове заради празниците. Може би около 90% от хората носят маски", каза още Пешкова.

По думите ѝ за опасния вирус студентите в кампуса се информират от медиите. Според нея хората в Ухан прекаляват с истерията около вируса.

"С коронавируса се прекалява, както обикновено. Раздаваха ни китайски чай, с който да предпазим имунната ни система. Месните и животински продукти трябва да са добре сварени. Днес трябваше да си тръгнат американците, но това не се случи. Утре излита по план самолетът на французите, но не сме сигурни дали и това ще се случи", заяви Преслава.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК