Събраните средства в помощ на пострадалите от наводненията до момента са почти 830 000 лева

Общественият съвет, който ще следи за изразходването на средствата, събрани в кампанията на Нова телевизия, Български дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността” -  „Заедно в бедствието”, заседава за първи път във вторник. Почти 830 000 лева са вече парите, дарени до момента. Над 660 хиляди са постъпленията от SMS-и и над 168 хиляди по банковата сметка на кампанията.

Над 800 са пострадалите от наводненията семейства. Поне 250 семейства остават без дом след стихията във Варна, Добрич и Велико Търново. Най-важното е да се осигури покрив за тях.

„За онези, за които не може да бъде подсигурено общинско жилище, ще направим търг, с който възнамеряваме да купим оборудвани фургони”, обясни говорителят на Обществения съвет Деница Сачева.

 Приоритетно в тях ще се настаняват хора, които са имали законни постройки. Предстои да се координира работата с общините за намиране на терени за тези фургони.

 До момента за покриване на най-неотложните нужди, като отводняване, почистване и дезинфекция, са похарчени 28 хиляди лева от кампанията. Закупените кофи, лопати, колички, светлоотразителни жилетки - всичко ще остане в полза на съответните общини, за да се ползва и занапред.