Япония е в шок от най-опустошителният трус...

Япония е в шок от най-опустошителното земетресение в модерната история на страната.

Броят на жертвите расте непрекъснато.

До момента официално са обявени 300 жертви, а вълните-цунами пометоха цели селища по североизточното крайбрежие.

Трусът с магнитуд 8.9 удари в 14.46 часа местно време на 24 километра под дъното на Тихия океан, но в близост до бреговете на островната държава.

Стихията беше усетена в столицата Токио, която остана блокирана за няколко часа.

Разтърсени бяха и съседните държави. Последвалите вълни-цунами достигнаха над 10 метра, устремени към сушата със средна скорост от 800 километра в час. Сблъсъкът с брега беше катастрофален.

Водната стихия отнесе кораби, коли, къщи и други постройки. В най-тежко положение се оказа пристанищния град Сендай, столица на префектурата Мияги с население от над 1.5 милиона души, но бедствието не подмина нито едно населено място по източното японско крайбрежие.

Избухнали са пожари в атомна централа, в петролна рафинерия и в още десетки сгради. Засега няма непосредствена опасност от радиоактивно замърсяване, но извънредно положение е обявено в АЕЦ Фукушима, където охлаждащата система на един от реакторите е отказала. Като предпазна мярка са евакуирани над 2000 души.

Икономическото измерение на земетресението тепърва ще се изчислява, но щетите със сигурност са огромни, за милиарди долари. Засега Япония е поискала официално помощ само от американските военни, разположени в бази в страната, но от редица страни от целия свят изразиха готовност да съдействат в спасителните и възстановителните операции.

Към момента няма информации за разрушителни вълни-цунами в застрашени зони като руските Курилски острови, по бреговете на Далечния изток на Русия, в Тайван, Хавай, Чили, по цялото тихоокеанско крайбрежие на САЩ, на островите Фиджи и в много други райони на Пасифика.

Вълните са със значително по-малки размери от тези, ударили Япония, но се взимат всички предпазни мерки в това число евакуация на десетки хиляди хора.

Снимка: БГНЕС