В Холандия няма улица, на която да няма и велоалея. И всъщност пътните платна са точно толкова големи, колкото и платната за колоездачите. Има отделни светофари само за велосипедистите, пътни знаци само за тях и дори паркинги на три етажа – само за колела...

Днес отбелязваме Световния ден на околната среда. Една от държавите, които дават пример как да опазим света, в който живеем, е Холандия.

 

Там няма човек без колело. Излизаш на улицата и изведнъж се оказваш заобиколен от майки с деца на велосипеди, баби и дядовци, които отиват на пазар с колелата си, или пък цяла група момичета и момчета, които отиват на дискотека с велосипедите си. Тези хора буквално живеят на две гуми.

 

В Холандия няма улица, на която да няма и велоалея. И всъщност пътните платна са точно толкова големи, колкото и платната за колоездачите. Има отделни светофари само за велосипедистите, пътни знаци само за тях и дори паркинги на три етажа – само за колела.

 

Всеки, който слезе на гарата в Амстердам, се гмурва в море от колела и няма вариант, в който някой чужденец да не се запали по велосипедите.

 

И понеже държавите като Холандия не са много, за чужденците обикновено е трудно да свикнат с правилата и с всички предимства, с които се ползват велосипедистите.

 

В Холандия има и колела за всичко – със специален кош, в който може да возите децата си, с кошница, за да сложите покупките си вътре, с дисаги, в които да оставите учебниците си, или пък спортни, на които може да тренирате, вместо да се затворите във фитнес залата.