От БСП смятат, че предсрочни избори сега ще възпроизведат същия парламентарен резултат

И реакцията на управляващите. Според депутати от левицата вече е ясно, че част от протестите не са спонтанни, а режисирани и организирани. От „Коалиция за България” смятат, че предсрочни избори сега ще възпроизведат същия парламентарен резултат. И затова са безсмислени. Коментарите им репортерите на Нова записаха, докато отвън течеше протестът.


„За съжаление, вече почваме да свикваме да работим в тези условия. Хората отвън, които и да са и колкото и да са, са хора, които са изразители на омраза и отрицание. За мен политика с омраза и отрицание не може да се прави. Бих влязъл във всякаква конкуренция на предложения с хора, които казват какво може да се направи. Хора, които казват – ние те мразим, не те харесваме, затова ще си ходиш да дойде някой друг – кой друг? Лично аз не вярвам, че след един или два месеца ще се променят мнозинствата. Ние в момента имаме демократично избран парламент и демократично избрано правителство”, обясни Антон Кутев от „Коалиция за България”.


Възмущение и гняв е различно от реваншизъм и омраза. Ако искате сега да излезем с вас навън заедно, да видим какви са настроенията, какви са крясъците и преценете дали това може да доведе до някакъв диалог. Ние не сме дебелокожи същества. В крайна сметка е ясно, че има хора, които искрено протестират и други, които имат сценарий. За всеки вече е ясно, че сценарият през тази седмица е ескалация”, добави от своя страна зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова.


От депутатски изказвания в пленарната зала стана ясно още, че парламентът ще излезе в лятна ваканция през август. Според правилника на Народното събрание почивката е един месец. Предстои да се вземе решение дали тя ще бъде съкратена.