Бившият здравен министър намекна за корупция при обществена поръчка

Здравният министър д-р Таня Андреева се закани да съди за клевета Десислава Атанасова, която беше начело на ведомството в кабинета „Борисов”, съобщи БГНЕС.

 

Андреева обясни, че ще заведе делото заради изявленията на Десислава Атанасова в Народното събрание. Депутатката от ГЕРБ обвини сегашния министър за обществена поръчка от края на миналата година, като намекна за корупция.

 

Според бившия ресорен министър дни преди Коледа д-р Андреева е обявила обществена поръчка за 6,5 милиона лева за изграждането на интегрирана информационна система за центровете за спешна помощ. Такава поръчка обаче вече е имало.

 

От началото на нашия мандат до момента няма нито една обществена поръчка, която да е направена "на тъмно" и извън изискванията на закона и правилата, в която да са прокарани лобистки интереси”, заяви Андреева. „Ще предприема действия, включително и в съда. Нека г-жа Атанасова да докаже твърденията си там, а аз ще се явя с моите документи”.

 

По думите на Андреева въпросната обществена поръчка е с предмет "Осигуряване на комуникационна свързаност, поддръжка на информационно-комуникационните системи и системата за проследяване, оперативен контрол и управление на автопарка от реанимобили на Спешната медицинска помощ в Република България".

 

Андреева заяви, че обществената поръчка е само за поддръжка, а не за изграждане на системата, както твърди Атанасова.

 

На 29 май 2013 год. - датата, в която встъпиха в длъжност новите министри, е изтекъл договорът с фирмата, поддържаща системата", обясни Андреева. „След запитване до
Агенцията по обществени поръчки е изяснено, че не може да се подпише анекс към съществуващия договор, а трябва да се обяви нова обществена поръчка. Тя е обявена на 21 декември, като срокът за подаване на заявленията за участие е бил до 31 януари
2014 г.
”, обясни д-р Андреева.

 

По думите й процедурата все още не е завършила, нито е избрана фирма за поддръжката на системата. Досега има подадена една кандидатура.