Музикалният продуцент отговори на обвиненията на певицата Рут Колева за дейността ѝ в дружествата в „Здравей, България”

„Профон” и „Музикаутор” са най-безуспешните дружества в Европа. Те събират най-малко пари. Дори сърбите събират повече от нас. Гарантирам на 100%, че всички събрани средства се разпределят по супер прозрачни принципи, на база на правила, които се гласуват от общо събрание. Тези правила не ги измисляме тук. По тях работят всички дружества по света”, заяви музикалният продуцент Саня Армутлиева в „Здравей, България” по повод обвиненията за конфликт на интереси при дейността й в двете дружества за управление на средствата от авторски права на изпълнители, които се появиха през последните дни в Интернет.

 Във видео в страницата си във Facebook певицата Рут Колева обяснява как Армутлиева ограбва българските музиканти. Саня бе наречена „музикален октопод” и обвинена, че държи в желязна хватка цялата музикална индустрия в България. Нейното обръщение бе гледано от над 100 000 души. Част от българските творци сформираха група за отстраняването й от „Музикаутор”, а Рут Колева се превърна в „знаме на протеста”. 

„Българският музикален пазар вирее в една много враждебна среда и генерира много малко приходи. Голяма част от талантливи български изпълнители остават нереализирани. Няма музикални компании. Оцелели са буквално две-три компании. Има глад и той създава напрежение”. Така Саня обяснява кампанията срещу нея в Интернет. Все пак тя заяви, че вярва в искреността на Рут Колева, която се превърна в лице на недоволните от участието на Армутлиева в „Профон” и „Музикаутор”. Саня няма нищо лично срещу творците и е готова да седне и да обсъди всички обвинения с недоволните.

„Големият проблем е, че на общите събрания на „Профон” и „Мюзикаутор” почти не идват хора. Много нисък интерес към това, което се случва, но аз съм радостна, че цялата тази негативна кампания ще породи по-голям интерес към случващото се в тези дружества”, смята Армутлиева.

Саня не отрече, че на сметките на „Профон” е била събрана сумата от 10 милиона лева. „Това са натрупвания от 2000 година насам. Повечето пари са на чужди продуценти и изпълнители. Има пари, които остават непотърсени. Продължава да има български продуценти и изпълнители, които не си търсят парите. „Профон” предприе една кампания за издирване на правоносители”.

„Няма абсолютно никакъв вариант върху която и да музикална медия да се осъществява натиск. Всяка една от тях има независима програмна политика и всички ние се борим за присъствие в ефира единствено и само въз основа на качествата на нашата продукция”, коментира Армутилиева обвинението, че оказва натиск върху медиите да неглижират определени изпълнители.

Саня Армутлиева потвърди готовността си за среща с недоволните творци в името на музикалния бизнес в България.

Какво още разказа Саня Армутлиева за дейността на „Профон” и „Музикаутор”, гледайте във видеото.