Колко ще струва пълна подмяна на тротоарите и осветлението?

 

Около 3 600 000 кв. м тротоари в столицата чакат да бъдат ремонтирани. Това е около 60% от настилката в града, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов пред „Монитор”. Той обясни, че за тях ще се направи програма за ремонт през следващите години.


„Паралелно с поправянето на големите булеварди и метрото, извършваме пълна подмяна на тротоарите и осветлението”, каза още Христов.


Една от причините те да са в окаяно състояние е, че не са виждали ремонт откакто са наредени преди 40 години. Друг фактор са и колите, които години наред паркират върху местата за пешеходци и чупят плочките.


Един квадратен метър тротоар излиза на Общината между 50 и 70 лв., в зависимост от материалите. Столицата обаче няма толкова пари, че да подменя настилката за пешеходците толкова често. Цената зависи от вида на настилката и основата ѝ. В София има 6 180 000 кв. м тротоари, а подмяната на тези над 3 600 000 кв. ще струва минимум 200 млн. лв. Това е причината от „Московска” 33 да ремонтират пешеходните пространства на етапи. Само през последните три години са успели да подменят около 600 000 кв. м.


Ето и останалите теми в днешната преса:


„Сега”: „Прокуратурата не откри престъпление в търговията с отговори на матурите”;


„Сега”: „13 институции ще се борят със сивата икономика”;


„Стандарт”: „Пак убиха деца на пътя”;


„Сега”: „Хаос и неразбории застрашават и тези местни избори”;

 

„Монитор”: „Почивките поскъпнаха с 13% за месец”;

 


„Труд”: „Премиерът забрани търговия с вода от Плиска”;


„Труд”: „Дефлацията се върна заради по-евтините храни”.


Целия преглед на печата гледайте във видеото.