Те спасиха зрението на 9-годишно дете

Уникална операция за България, която дава шанс за нормален живот на 9-годишно дете. За първи път у нас лекари присадиха изкуствен ирис и спасиха зрението на малкото дете.

Преди година третокласникът Христо претърпява тежък инцидент. Нещастният случай става по време на междучасие.

„Инцидент с пръчка в училищния двор. Просто инцидент, както са си играли неволно станало, но имаше големи последствия”, разказва Росица, майката на Христо.

Последствията изпращат 9-годишното дете от Севлиево в очната клиника на Александровската болница.

Операция "Жълти стотинки" с нова кауза – децата с множествени увреждания

„Когато пристигна с нараняването,поради това, че беше отлепена ретината, роговицата, лещата избита, функцията беше усещане за светлина. Подобна травма има различни сценарии и един от тях беше загубване на окото и той беше много вероятен”, доц. Иван Танев от Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска”.

За да не се стига до най-лошия сценарий лекарите правят серия от интервенции. 10 месеца след инцидента идва време за имплантирането на изкуствения ирис. Той се изработва след професионална фотография на здравото око. Така медиците успяват да спасят зрението на малкия пациент.

Хората, които подават ръка на пострадалото дете са много. Парите, нужни за протезата са събрани с помощта на благотворителна кампания. Самият Христо е най-признателен на човека, спасил окото му. Защото именно той му върнал детството.

„Вече ще мога да карам колело, да играя физическо, плуване”, казва Христо.

Още в понеделник третокласникът се връща в училище, където го чакат много часове по физическо. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.