За неплатени пътни такси на митнически паркинг са задържани два леки автомобила, няма задържани тирове

По информация на Генералното ни консулство в Одрин обстановката на ГКПП „Капъкуле“ е нормализирана. Това съобщиха от Министерството на външните работи. 

Към 16:00 часа българско време за неплатени пътни такси на митнически паркинг на територията на митническа зона „Тракия“ са задържани два леки автомобила, няма задържани товарни автомобили.

Във връзка с въведената на 11 април 2019 г. система за заплащане на излизане от Турция на ГКПП на наложени парични глоби за пътни такси по информация на Генералното ни консулство турските митнически власти са установили, че са били допуснати технически грешки при около 100  случая с чужди граждани и са били надвзети парични суми.

Стотици български камиони не могат да излязат от Турция

Към момента не може да се каже при колко от тези случаи става въпрос за български граждани и фирми. Но на състоялата се днес среща на генералния ни консул в Одрин с директора на Митници „Тракия“ е постигната договореност до края на тази седмица и след изготвянето на пълен анализ на въпросните грешки, турската страна да предостави на ГК Одрин списък на автомобилите, на които са били наложени и заплатени по-високи такси. Ще бъде предоставен и електронен адрес, на който да се изпращат молби за възстановяване на надвзетите суми.

Турската страна е поела ангажимент след получаване на въпросните молби надплатените финансови средства да бъдат възстановени в кратък срок.

Генералното консулство в Одрин ще съдейства при проблеми с новата система за плащания на ГКПП в Турция

В Генералното ни консулство в Одрин към момента са постъпили 2 конкретни сигнала от български граждани за надвзети суми за неплатени пътни такси, които се проверяват.

Според въведената на ГКПП в Турция нова система на излизане от страната се изисква плащане на незаплатени пътни такси от 01.01.2017 г. насам.  Българските граждани, желаещи да проверят дали имат неплатени пътни такси в Турция, зачислени на техните моторни превозни средства, може да го направят на електронен адрес:  https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama

В момента новата система включва събиране единствено на неплатени пътни такси – за магистрали, мостове, пътни съоръжения, но се очаква в бъдеще да заработи в пълен капацитет, включително и за събиране на неплатени глоби за нарушение на правилата за движение на територията на Турция.  Във връзка с това е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.