Проектът е изключително важен за енергетиката на континента

На 8 януари в Истанбул беше даден официалния старт на „Турски поток”. Газопроводът се състои от две успоредни тръби. Едната тръгва от Западен Сибир. Тя стига до Турция под Черно море. От там втората продължава през българска територия като „Балкански поток”, по който трябва да стига газ до Южна Европа.

„Днес сме на едно много важно събитие, не само за страните от Южна Европа, а и за целия континент. Газопроводът показва стратегическото партньорство, показва положителните резултати, които могат да бъдат постигнати, независимо от конкретната политическа ситуация. Това е уникална и безпрецедентна газопроводна система, която ще обезпечи страните от Южна Европа“, каза Владимир Путин.

„Вие сте свидетели на исторически момент. В рамките на една година завършихме тежката част от проекта. „Турски поток” е действително положителна стъпка за нашия народ и за всички, които ще се възползват“, заяви Реджеп Ердоган.

И Путин, и Ердоган подчертават, че проектът е стратегически важен не само за Русия и Турция, а и за енергетиката като цяло. Общият капацитет на  „Турски поток”  е 31,5 млрд. куб. метра. Проектът стартира официално въпреки санкциите от страна на САЩ. Според българския  премиер рестрикциите зад океана не притесняват лидерите на Турция и Русия.

„Като ги гледах в какво настроение са - не им влияят санкциите. Още повече, че те са големи пазари  за вътрешни, това са близо 200 милиона души народ“, заяви Бойко Борисов.

И ако „Турски поток” среща категоричното неодобрение на САЩ, то за „Балкански поток” санкциите не важат, категоричен е Борисов.

„Не внушавайте на хората неща, които не са истина. На територията на България няма „Турски поток”. Какво общо има някой да ми държи сметка за територията на България и да обвързва с какъвто и да е поток? Това е нашата газоразпределителна мрежа. Ние я строим, за да прекарваме през нея всеки, който иска да прекара газ“, каза още премиерът.

А че през страната ни втората линия на стратегическия обект се нарича „Балкански поток” , каза и сръбският президент Александър Вучич.

Събитието в Истанбул даде възможност на българския премиер да проведе среща на четири очи с турския президент Ердоган. Както и да поговори с Владимир Путин за строежа на “Балкански поток”.

Борисов е категоричен, че отношенията му с двамата лидери не са само в рамките на държавния протокол.

 „Те се шегуват и казват „Внимавай какво говориш, защото нали знаеш, че Бойко ще информира и Брюксел, и Вашингтон. Казах им, че не се крия, аз искам да знам какво мислят. Смятат ме за приятел, защото всяко мое действие е подчинено  първо на интереса на България и второ на общността, която ние сме приели, че сме – това е ЕС и НАТО. И трето, в чисто човешки план ние се познаваме  и си вярваме“, поясни Борисов.

Доверието остава да бъде оправдано с изпълнение в срок. А премиерът обеща до края на май да бъде завършен българският участък на газопровода „ Балкански поток”.