Точно и ясно сме подали информацията, която беше изискана от нас, каза тя

Съдебната система обичайно се превръща в основна тема особено покрай избори. В последните седмици няколко събития вкараха прокуратурата в центъра на вниманието. Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши изиска допълнителна информация за 7 от 10-те български представители в европрокуратурата.

„Случаят не се касае за върнати предложения. Това е етап от една незавършена процедура. От нас беше изискана допълнителна информация и тя беше предоставена. Освен такава информация съществува възможност и тези номинации да бъдат извикани за лично интервю. Тя може да не бъде осъществена за никоя държава, но съществува”, каза говорителят на прокурорската колегия във ВСС – Калина Чапкънова.

ЕП иска още информация за 7 от 10 наши кандидати за делегирани прокурори

„Изцяло сме се съобразили с рамката, която ни беше зададена от Европейската прокуратура. Изключително ясно и точно сме подали информацията, която беше поискана от нас. Ние поискахме и информация да не би да има процедурни правила, които да не са ни известни. Към момента все още нямаме отговор”, коментира още тя.

По думите й около 10 държави са приключили процедурите на национално ниво. Предстои акт на Европейската прокуратура, с който евентуално тези лица биха били одобрени.

„Не ми е известно да има друга държава, на която са поскали допълнителна информация. Надявам се всичко да се случи възможно в най-кратък срок и Европейската прокуратура да започне работа през март тази година”, обясни Калина Чапкънова.

Целия разговор гледайте във видеото.