Вече четири месеца Илиян Пандов не успява да я погребе

Миналата седмица ви разказахме за абсурдната документална битка, която води мъж от Оряхово, за да почете паметта на майка си. Жената е починала от коронавирус в Италия преди четири месеца. Пред българските институции обаче тя е жива. След репортажа ни последва вълна от съпричастност от българи в чужбина и не само. Има ли надежда за Илиян Пандов -  разказват Тина Ивайлова и екипът на GlasNews.bg

На 16 декември миналата година след тежко боледуване от COVID-19 Надежда Пандова губи битката с болестта  и издъхва в болницата в Сан Северо.

„Извикали са Бърза помощ и са я завели от град Фоджа в една болница в Сан Северо”, разказва синът й. За последно се чули на 10 декември.

„Тогава ми каза „Мамо, чуваме се за последно“. На 16 декември ми се обадиха сутринта в 10:00 ч., за да ми кажат, че  майка ми е починала”, обясни Илиян Пандов.

Четири месеца мъж не може да погребе майка си, починала от COVID-19 в Италия (ВИДЕО)

Четири месеца по-късно няма издаден смъртен акт, а тялото на жената все още е в хладилна камера в болницата в Сан Северо. Илиян няма финансова възможност да прибере тленните останки на майка си.

„Първоначално ми казваха от погребални агенции, че това ще струва около 13 000 евро, защото заради коронавируса се води опасен товар”, обясни мъжът. Така заради липсата на смъртен акт, Надежда Пандова се води жива пред българските институции.

„Обаждат ми се за данъци, за заеми. От майка ми ми остана единствено апартамент, който банката иска да вземе”, сподели той.

Син на българка с COVID-19, починала в Гърция: Поискаха ми 2800 евро, за да получа вещите на майка си

Разбираме, че не само пред българските институции, но и в регистрите на Италия Надежда Пандова се води жива.

„От Община Сан Северо ме уведомиха, че когато има процедура за служебно погребение не се издава смъртен акт предварително, а чак когато тялото бъде погребано”, обясни Ермелина Пейчева, завеждащ консулска служба Рим.

След репортажа ни вълна от съпричастност заля социалните мрежи. Много хора се свързаха с екипа ни с молба да окажат съдействат на Илиян.

„Бях се отчаял много. Не вярвах, че има толкова добри хора”, споделя той.

Facebook групата "Българките в чужбина" вече откри сметка на негово име и в момента се събират пари. Десислава Чукуранова живее в Дания. Тя заедно със Стела и Антоанета правят бърза организация за събиране на средства.

„Реших да направя пост във Facebook и го споделих в тази група, защото се надявах много хора да помогнат. Една жена ми изпрати номера на Илиян, при което аз веднага му звъннах. Стигнахме до общо решение, че е най-добре майка му да бъде кремирана в Италия и урната й да бъде пренесена в България”, разказа Десислава.

Така, започват преговори с няколко траурни агенции. „Вече получихме шест отказа от агенции, които не работят с чужденци, но за щастие получихме една оферта на стойност 3000 евро”, обясни Десислава.

„Сигурна съм, че ще успеем да съберем парите. Няма да се откажем, докато не ги съберем. Илиян е в много тежко състояние. Болен е от цироза и няма работа. Искам да му вдъхнем кураж”, категорична е Десислава.

„Искам само да работя. По  възможност да не е много тежка физическа работа, защото заради проблемите с черния дроб нямам възможността и силата. Не искам подаяния, искам просто работа”, споделя мъжът.

Кметът на Община Оряхово веднага обеща да съдейства.

„Направих оперативка с колеги и решихме да внесем предложение в Общински съвет и промяна на структурата в общината буквално да създадем едно работно място, защото ние нямаме свободно такова. Имаме едно общежитие, което е общинско и ще го назначим за портиер”, заяви Росен Добрев, кмет на Община Оряхово.

Целия репортаж гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК