Как да реагираме адекватно в различни ситуации

Способността да натрупваме гняв и да го проявяваме по различни начини, които могат да бъдат и нездравословни, е пряко свързана с емоционалната ни интелигентност, обясняват психолози.

„Колкото по-емоционално интелигентни сме, толкова по-добре можем да управляваме чувствата си и особено такива деструктивни, сложни емоции, какъвто е и гневът. Емоционалната интелигентност обаче не е свързана с нашия коефициент на интелигентност ” обясни психологът Димитрина Митрева.

Един човек може да има много висок коефициент на интелигентност, но много ниски умения за управление на гнева и съответно много ниска емоционална интелигентност.

„Същевременно може да нямаме високо IQ, но да сме едни хора с доста богата, задоволителна емоционална интелигентност, която всъщност е умението да контролираме емоциите си, да осъзнаваме най-вече кога, какво чувстваме. Във всеки един момент да осъзнаваме чувствата си, да осъзнаваме преживяванията си, да имаме адекватна емоционална реакция на конкретната ситуация тук и сега”, коментира още психологът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.